Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože
organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v
zimných mesiacoch. "Zložením by mala obsahovať dostatok celozrnných
výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb,
hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a
jednoduché sacharidy," vymenovala Račková.
Obsahovať by strava mala dostatok sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré
okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek, ako sú
vitamíny a minerály, enzýmy, vláknina. Slnečné žiarenie spotrebúva najmä
pri opaľovaní antioxidanty v organizme. "Ide najmä o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, ako vitamíny A, C a E,"
spresnila hovorkyňa. Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve,
paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách. Vitamín C v ovocí ako
čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, v
zelenine ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky či v zemiakoch.
Vitamín E je v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch,
obilných klíčkoch. "Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén. Obsahujú ho paradajky alebo červený melón," dodala Račková.
Vysoké teploty v lete vedú aj k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä
potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka. "Zvýšenú
opatrnosť venujte takzvaným epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä
pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a
manipulácii s nimi, ako zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre
dojčatá a deti," zdôraznila Račková.